Aktivnosti, Vesti

Fruška gora

Fruška gora, prirodna riznica kojom se ponose novosađani sve je učestalija tema u javnosti. Očuvanje Nacionalnog parka Fruška gora? Šta je sporno?

Imenovanje određenog područja za nacionalni park ne znači da se tu borba za očuvanje i unapređenje prirode i biodiverziteta završava. Odgovornost nadležnih ali i svakog pojedinca je veoma velika. Sama činjenica da Fruška gora ima zvanje nacionalnog parka snažnije alarmira i poziva sve aktere društva da pomno prate, učestvuju i unapređuju ovaj resurs prirode.

Divlje mini deponije,devastacija,ostatci smeća neodgovornih pojedinaca nedopustiv su odraz nemara i neodgovornosti posebno kada se radi o zaštićenom prirodnom dobru. Stanje je alarmantno jer je ovakvih primera sve više, ali ohrabruju sve učestaliji napori NVO organizacija i pojedinaca koji učestvuju u rešenju ovih problema. Evidentno je da je u poslednje vreme Fruška gora postala atraktivna destinacija za relaksaciju i beg od gradske vreve, pogotovo tokom COVID-19 pandemije koja nas je zadesila. Posete su sve učestalije što je ohrabrujuć pokazatelj okretanja čoveka prirodi. Ipak, da li još jednim primerom pokazujemo svoju EGO umesto EKOcentričnost. COVID-19 kriza nam je demonstrirala još jednom moć i nepredvidivost prirode. Da li zaista nismo iz ovoga nešto naučili?

Imajući u vidu sve navedene činjenice još jednom akcentujemo ohrabrenje koje pruža aktivizam NVO organizacija. Međutim, nameće se pitanje da li NVO organizacije imaju kapacitet kako po broju članova,tako i u stručnim članovima ali i tehničkoj opremljenosti za podizanje nivoa zainteresovanosti o pomenutoj temi do nivoa uticaja na donosioce odluka ? Da li mogu da utiču na izmene zakona, odluka ali i strateških akata?

Članovi Zelene stolice učestvovali su na live strimigu koje su organizovale organizacije civilnog društva na temu zaštićenih područja sa akcentom na Frušku goru.

U pripremi je anketa koju želimo da uradimo na nivou svih NVO organizacija na teritoriji grada,ali takođe želimo da čujemo stav građanstva na ovu temu. Analizom trenutnog stanja i kapaciteta možemo osmisliti strategiju za dalje delovanje u cilju rešenja mnogobrojnih problema sa kojima se suočavamo u okviru Fruške gore ali i van nje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *