Aktivnosti, Izveštaji

Izveštaj II sednice saveta za Zaštitu životne sredine grada Novog Sada

Sednici su prisustvovali članovi radne grupe Zelena stolica. Dana 4. februara 2021. godine u Skupštini grada Novog Sada održana je sednica Saveta za zaštitu životne sredine grada Novog Sada. Jedina tačka dnevnog reda bila je upoznavanje članova Saveta za zaštitu životne sredine sa radom Gradske uprave za zaštitu životne sredine i planovima grada Novog Sada na daljem unapređivanju zaštite životne sredine, održivog razvoja i energetske efikasnosti u 2021. godini.
Sumirani su rezultati postignuti u prethodnom periodu.
Predočen je način i proces uklanjanja radioaktivnih gromobrana na teritoriji grada koji je prethodno definisan kao jedan od primarnih problema za rešavanje u budućem periodu.
Naglašeno je da je formiranje Zelene stolice kao početne istance za pristup novim problemima i pronalascima rešenja.

Načelnica uprave za zaštitu životne sredine predočila je program za 2021. godinu koji obuhvata: plan podsticanja korišćenja alternativnih vrsta prevoza, monitoring (vazduha, vode, polena), očuvanje i unapređenje zelenila, čišćenje i saniranje javnih površina, monitoring buke, akcioni plan zaštite od buke kao i sufinansiranje projekata.
Akcenat je stavnjen projekat 2021. godine koji podrazumeva sufinansiranje, odnosno pomoć građanima za kupovinu bicikala. Ova vrsta projekta se na teritoriji Republike Srbije prvi put implementira u Novom Sadu. Ovim se postiže direktno motivisanje građanstva za korišćenje alternativne vrste prevoza (u ovom slučaju bicikala) sto je uzročno posledično vezano za smanjenje nivoa zagađenja u gradu Novom Sadu.
Pored ovog projekta data je i jedna vrsta preporuke javnim preduzećima prilikom kupovine radnih mašina kakve vrste mašina su najbezbednije za životno okruženje, kao i preporuka o korišćenju alternativnih goriva.
Takođe u planu je i izrada godišnjeg plana energetske efikasnosti.
Program 2021. sačinjen je od ativnosti i projekata koji su redovni iz godine u godinu, ali i novih projektnih aktivnosti ѕa 2021. godinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *