Akcije, Aktivnosti

Konferencija „Partnerstvo za zeleni Novi Sad“

Novi Sad, 6. decembar 2019. godine

Konferencija koje je održana u Skupštini Grada Novog Sada je imala za cilj da unapredi razvoj politika iz oblasti zaštite životne sredine uspostavljanjem „Zelene stolice“. Kroz formiranje radne grupe čiji će predstavnici učestvovati u radu „Zelene stolice“, uspostaviće se kontinuirana saradnja između organa vlasti Grada Novog Sada i ekoloških organizacija, a radi kreiranja lokalnih politika usmerenih ka održivom razvoju kroz ekonomski napredak, vodeći računa o zdravom životnom okruženju.

Konferenciju je otvorio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, napomenuvši da je današnji događaj priprema za donošenje odluke o formiranju „Zelene stolice“.

– Novosadska Skupština je prvi lokalni parlament koji uvodi instituciju „Zelene stolice“, institucije koja diže svest o zaštiti životne sredine sa svim izazovima koji su pred nama. Ponosan sam na to što Novi Sad u tome prednjači i ovo je dodatni korak o dizanju svesti o ekologiji. Moramo stvoriti okruženje i životni prostor da pojedinac živi što bolje – poručio je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

On je dodao da Grad Novi Sad, onim što radi i što je radio u prethodnom periodu, pokazuje da ima izuzetno visoku svest o zaštiti životne sredine.

– U prethodnih sedam godina, prema podacima „Gradskog zelenila“, zasađeno je više od 23 hiljade stabala, a uklonjeno manje od tri hiljade. Gradonačelnik je pokrenuo akciju sadnje još 10 hiljada novih stabala i time se takođe pokazuje koliko je Novom Sadu bitan visok stepen brige o zaštiti životne sredine – zaključio je Jelušić.

Uvođenjem „Zelene stolice“ Grad Novi Sad čini iskorak u cilju realizacije mera koje su usvojene u „Deklaraciji o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini“, koju je Skupština APV usvojila u maju ove godine. Članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović ocenila je da današnja konferencija predstavlja mali korak napred ka formiranju jedne velike stvari za sve Novosađane i Novosađanke.

– Kontinuirano unapređenje saradnje civilnog sektora i donosilaca odluka, kroz povećano učešće javnosti u donošenju odluka, predstavljaju najbolji način da se savladaju mnogobrojni izazovi prilikom kreiranja javnih politika u obalsti zaštite životne sredine. „Partnerstvo za zaleni Novi Sad“ je izuzetno snažna poruka. Biti partner pre svega znači imati poverenje. Ako imamo poverenja u svog partnera tada postajemo tim, a tim koji je sagrađen na snažnim temeljima može da pomeri granice. Tim koji stoji iza ove konferencije, civilno društvo, Grad Novi Sad i Misija OEBS-a u Srbiji, pokazuje da se vodi računa o potrebama građana Novog Sada za zdravijom i lepšom životnom sredinom – poručila je članica Gradskog veća Mira Radenović.

Konferenciju je organizaovao Grad Novi Sad uz podršku Misije OEBS u Srbiji, a šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji Džon Klejton istakao je da podržava spremnost Gradske uprave Novog Sada u ovoj inicijativi.

– Verujem da svi delimo odgovornost prema zaštiti životne sredine. Briga o životnoj sredini i zaštitne mere treba da povežu različite generacije, kao i sve delove društva. Te mere treba da poboljšaju ekonomiju, a u isto vreme da podignu kvalitet života, jer se on ne meri samo u novcu. Pitanje zdravog i održivog životnog okruženja treba da se nalazi visoko na listi prioriteta politika, a „Zelena stolica“ je korak bliže prema otvaranju mogućnosti da se više različitih glasova čuje povodom ove teme. I nije iznenađenje da se upravo Grad Novi Sad odlučio na ovaj korak, jer je Novi Sad već zeleni grad – zaključio je Klejton.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *