Vesti

OEBS

“Na mlađima svet ostaje” – poslovica koja se vrti u našim predelima. Naše Udruženje kao predstavnik “Zelene Stolice” je prepoznalo značaj uvažavanja glasa mladih te smo organizovali projekat pod imenom: „Uvažavanje glasa mladih kako bi se unapredile politike zaštite životne sredine kroz zajedničke napore OCD okupljenih oko „Zelene stolice“, Gradske uprave i Saveta za zaštitu životne sredine“ a podržala ga je Misija OEBS-a u Srbiji.

Srednjoškolci predstavljaju najmlađu grupu građana koji spadaju u kategoriju mladih, koja prema Zakonu o mladima („Sl. glasnik RS“, br. 50/2011 i 116/2022 – dr. zakon) obuhvata uzrast od navršenih 15 godina do navršenih 30 godina života. Za Grad je važno da sasluša mišljenja po pitanju reciklaže, kvaliteta vode, kvaliteta vazduha, kvaliteta zemljišta i upravljanja otpada. U skladu s tim, tokom pripreme projekta, kreiran je upitnik te su srednjoškolci navodili i druge probleme za koje smatraju da je neophodno skretanje pažnje a odnose se na ekologiju, zaštitu životne sredine i reciklažu. Neka od postavljenih pitanja su:

Najhitnija ekološka pitanja?

Da li si upoznat sa pojmom reciklaže?

Da li smatraš da ima dovoljno zelenih površina na teritoriji Grada?

Nakon obrade podataka, rezultati su poslati Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine i JKP „Gradsko Zelenilo“ u cilju predstavljanja trenutnih aktivnosti i planiranju budućih, u skladu sa odgovorima srednjoškolaca i upoređivanja sa dokumentima javnih politika. 

27. novembra 2023, zajednički smo preneli mišljenja mladih i aktivnosti koje se preduzimaju u cilju rešavanja najvećih problema Savetu za zaštitu životne sredine. Kao rezultat projekta, predstavljamo vam brošuru koja sadrži sve podatke i pozivamo vas da se i vi informišete o trenitnim i budućim rešenjima aktuelnih problema.

Pritiskom na dugme možete skinuti našu brošuru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *