Aktivnosti

Radna grupa Zelene stolice na sednici Saveta za zaštitu životne sredine Skupštine Grada Novog Sada

Predstavnici Radne grupe Zelena stolica, Sara Pavkov i Dušica Milenković su prisustvovale radu Saveta za zaštitu životne sredine na kojoj nemaju pravo glasanja, ali imaju pravo prisustva, komentarisanja, i davanja mišljenja, kao i mogućnost zahtevanja dodatnog obrazloženja za sve navedene tačke dnevnog reda.

Članovi Saveta za zaštitu životne sredine na sednici su većinom glasova prihvatili Izveštaj o realizaciji Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada za 2019. godinu.

Nadležna za realizaciju korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine je Gradska uprava za zaštitu životne sredine iz čijeg se izveštaja može videti da su sve aktivnosti planirane programom realizovane u celosti i da je utrošeno 98,99% planiranih sredstava. Od toga je kako stoji u ovom Izveštaju, za praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Novog Sada od planiranih 6,9 miliona dinara realizovano 83,3%, za praćenje stanja i prognoza aeropolena od planiranih 1,1 milion dinara realizovano je 99,99%, za čišćenje i saniranje javnih površina od planiranih 37 miliona dinara realizovano je 99,5%, za praćenje ekološkog i hemijskog statusa površinskih voda od planiranih 1,2 miliona dinara realizovano je 78,29%, za očuvanje i unapređenje zelenih površina od planiranih 122 miliona dinara realizovano je 99,86%, za zaštitu i razvoj zaštićenih prirodnih dobara od planiranih 17,5 miliona dinara realizovano je 99,48%, za praćenje nivoa buke u životnoj sredini od planiranih 0,66 miliona dinara realizovano je 41,42%, za izradu publikacija i drugog edukativnog materijala od planiranih 3 miliona dinara realizovano je 95,32% i za uklanjanje radioaktivnih gromobrana od planiranih 13 miliona dinara realizovano je 99,69%. Programske aktivnosti, sufinansiranje projekata i programa koji doprinose jačanju svesti o potrebi zaštite životne sredine i sufinansiranje istraživačkih i razvojnih projekata i programa koji doprinose zaštiti životne sredine, za koje je planirano po 30 miliona dinara, realizovane su u celosti.

Članovi Saveta su imali pitanje u vezi sa tačkom 8. Izveštaja o korišćenju sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada za 2019. godinu, odnosno je pregledom i izveštajima udruženja građana koja su sprovela projekta i programe koji doprinose jačanju svesti o potrebi zaštite životne sredine sufinansirana od strane Gradske uprave za zaštitu životne sredine. Predstavnici Gradske uprave za zaštitu životne sredine su objasnili da se traženi podaci nalaze na zvaničnoj stranici Gradske uprave za zaštitu životne sredine https://environovisad.rs/.

Članovi Saveta su imali pitanje u vezi tačkom 11. Izveštaja o korišćenju sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada za 2019. Godinu, koje se odnosilo na pojašnjenje utroška sredstva za učešće na sajmovima zaštite životne sredine. Predstavnici Gradske uprave za zaštitu životne sredine su objasnili da je kontiuitet edukativnog rada na Novosadskom sajmu sa osnovcima i predstavnicima udruženja građanja koji su tekuće godine sprovodile projekte od izuzetnog značaja za podizanje svesti najmlađih, ali i svih posetilaca Sajma. Istakli su neophodnost ulaganja u edukativne aktivnosti Gradske uprave za zaštitu životne sredine i obrazložili opravdasnost utrošenih sredstava.

Usvojeni Izveštaj upućen je Skupštini Grada Novog Sada na dalje razmatranje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *