Aktivnosti, Vesti

Turska- letovanje i problem zagadjenja

Mramorno more Urkei-a borilo se sa prisustvom guste viskozne supstance u kolokvijalnom nazivu „morski šmrk“ tokom poslednjih nekoliko meseci. Fenomen, koji su naučnici definisali kao morsku sluz, rezultat je mešovitih faktora, od klimatskih promena do zagađenja. Vlada i naučna zajednica traže rešenja za to pitanje. Istraživački brod sa Bliskoistočnog tehničkog univerziteta (METU) ispitao je situaciju na moru, a naučnici na brodu upozorili su da je ova sluz, koja nije bila retka u prošlosti, ove godine dostigla nivo bez presedana. 

Sluz je vidljivija u oblastima blizu obale i zadala je udarac ribolovu jer smanjuje vidljivost i šteti mrežama. Ispod mora, ekosistem pati, flora i fauna umiru. Takođe plaši kupače, u vreme kada se primorski gradovi s početkom leta oslanjaju na prihode od turizma. 

Ovo je u osnovi ogromna kolekcija mikroorganizamai oni se  povećavaju se ispuštanjem kanalizacije bogate hranjivim sastojcima u more. Salihoglu kaže da su otpadne vode ispuštane na dno mora uz pretpostavku da će se „uputiti“ ka Crnom moru, ali se veliki deo ispuštanja drži na površini i ostaje u Marmari. Primetio je da iako neka postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda rade, nekima je potrebno poboljšanje. „Zagađenje treba smanjiti i u rekama, posebno u delti Susurluk (južno od Marmare),“ izjavio je Salihoglu. 

Za Veisel Eroglu, bivšeg ministra šumarstva i vodovoda, rešenje je „lako“ ako se preduzmu tačni koraci. Eroglu, sada poslanik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK stranka), rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak da bi sve relevantne stranke, od opština do zemalja koje ispuštaju otpadne vode u Crno more, trebale sarađivati u rešenju. „Sve opštine koje ispuštaju otpadne vode u Mramornu trebale bi da imaju postrojenja za biološki tretman. Azot i fosfor treba eliminisati iz industrijskih otpadnih voda. Potrebna nam je industrija koja stvara manje zagađenja i troši manje vode. Moramo sanirati sve tokove koji se ulivaju u Mramor. Treba nam da bismo proverili zagađenje izazvano pesticidima. Konačno, potrebna nam je stroga inspekcija zagađenja i uspostavljanje mreže za praćenje zagađenja u svim potocima i svim izvorima otpadnih voda koje se ulivaju u more “, kaže on. „Ovo nije nemoguće. Ako se sve to uradi, zagađenja bi nestalo, a nestalo bi i sluzi“, zaključio je. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *