Aktivnosti, Izveštaji

V sednica saveta za zaštitu životne sredine

Sednica je održana 3. juna 2021. godine u Plavoj sali Skupštine Grada povodom 5. juna – Svetskog dana životne sredine. Sednici je prisustvovalo 12 od 13 članova Saveta, predstavnice Uprave za zaštitu životne sredine – v.d. načelnika Dragica Branković i v.d. zamenika načelnika Adrijana Čapko, kao i predstavnici radne grupe Zelena stolica – Miloš Stojanović, Dušica Milenković i Darko Marić.

Jedina tačka dnevnog reda je bila predstavljanje mehanizma Zelena stolica u Skupštini Grada Novog Sada.

Miloš Stojanović je predstavio značaj Arhuske konvencije koja ima cilj da ojača ulogu građana i organizacija civilnog društva u pitanjima koja se tiču životne sredine. S obzirom da je Republika Srbija ratifikovala Arhusku konvenciju 12. maja 2009. godine, obezbeđeno je pravo građana na dostupnost informacija o životnoj sredini, pravo na učešće javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu žaštitu u pitanjima životne sredine.

Predstavio je takođe i radnu grupu „Zelene stolice“ koja je osnovana 2019. godine. Članovi Saveta su upoznati sa dosadašnjim aktivnostima ove grupe (učešće na sednicama, održavanje online seminara za odbornike i članove Saveta, obeležavanje Međunarodnog dana planete Zemlje, Međunarodnog dana parkova i anketa za istraživanju kapaciteta civilnih organizacija u Novom Sadu).

Dušica Milenković je upoznala članove Saveta sa značajem organizacija civilnog društva koje predstavljaju jedan od mehanizama nadzora nad radom institucija, u cilju ostvarenja zajedničkog interesa vlasti i građana, a to je unapređenje društva u svim oblastima. S obzirom na to da je oblast životne sredine jedna od važnih oblasti u procesu evropskih integracija, cilj organizacija koje se bave životnom sredinom je uticaj na javne politike u smeru veće transparentnosti, odgovornosti i otvorenosti sistema prema građanima. Poglavlje 27 jedno je od najkompleksnijih poglavlja koje zahteva veliko angažovanje svih značajnih aktera u procesu pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, a civilno društvo je jedan od značajnih partnera Vladi Srbije u procesu pregovora o pristupanju.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *